Älykkäiden radioiden ja langattoman teknologian huippuyksikkö SMARAD

Tietoa SMARADista

Huippuyksikkö

Vuonna 2001 Suomen Akatemia nimitti SMARADin tutkimuksen huippuyksiköksi vuosiksi 2002-2007. Nimitys sai myös jatkon vuosiksi 2008-2013.

Akatemian mukaan: "Huippuyksiköt ovat suomalaisen tutkimuksen lippulaivoja. Oman tieteenalansa kansainvälisessä kärjessä olevat yksiköt uudistavat tutkimusta, kehittävät luovia tutkimusympäristöjä ja kouluttavat suomalaiseen tutkimus- ja elinkeinoelämään uusia lahjakkaita tutkijoita."

Lisätietoa huippuyksiköistä Suomen Akatemian sivuilla.

Maailmanluokan tutkimusta ja opetusta

Research facilities

SMARAD tarjoaa maailmanluokan tutkimusta ja opetusta RF-, mikro- ja millimetriaaltojen, radioiden piirisuunnittelun ja langattoman viestinnän aloilla. Mikro- ja millimetriaaltojen tutkimuksessa yksikkö on myös suomen ainut. Kaikkiaan tutkimusyksikössä työskentelee noin 100 työntekijää, joista noin 30 tutkijaa, 40 jatko-opiskelijaa ja useita diplomityön tekijöitä.

Yksikkö on laajentunut huomattavasti vuosien 2002-2007 huippuyksikön kokoonpanosta. Siihen on liittynyt yksi uusi tutkimusryhmä ja kaksi uutta professoria. Uusia tutkimusalueita on otettu mukaan: nopeat ja vähätehoiset piirit, systeemiarkkitehtuurit ja -alustat langattomissa sovelluksissa, terahertsi- ja optisen alueen kuvantaminen, ja mikroaaltoalueen materiaalia rikkomaton testaus. Moniantennitietoliikenteen ja kehittyneiden lähetin-vastaanottimien tutkimus on laajentunut tietoliikenneteoriaan, kognitiiviseen radiotekniikkaan ja yhteistoiminnalliseen tietoliikenteeseen. Terahertsiteknologian tutkimusta on lisätty, koska sen merkitys on kasvanut muiden muassa ympäristö- ja tutkimuskysymyksissä. SMARAD-professorit ja -tutkijat opettavat radiotekniikkaa, elektroniikkaa, piirisuunnittelua ja tietoliikenteen signaalinkäsittelyä. Mobiiliviestinnän kehitys on suomalaiselle yhteiskunnalle hyvin tärkeää, joten SMARAD on osaltaan pitämässä Suomea radio- ja viestintäteknologian maailman kärjessä.

Laaja-alaista yhteistyötä

Yksikössä tehdään perustutkimusta, mutta samaan aikaan ylläpidetään läheisiä suhteita teollisuuteen. SMARADilla on laaja verkosto yhteistyökumppaneita teollisuudessa ja akateemisessa yhteisössä ympäri maailman. Yksikkö myös koordinoi EU-projekteja. Rahoitus koostuu Suomen Akatemian, Tekesin, EU:n ja Euroopan avaruusjärjestön tuista, mutta rahoituksessa mukana on myös tietoliikenne- ja puolijohdeteollisuuden yrityksiä niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Aalto-yliopiston osana SMARAD tarjoaa tutkimuksen yhteydessä korkeimman tason opetusta ja jatko-opintojen ohjausta radiotekniikan, -piirisuunnittelun ja -tietoliikenteen aloilla.

Tutkimusryhmien johtajat:

• Prof. Antti Räisänen, johtaja: Millimetriaalto- ja THz-tekniikka
  • Prof. Visa Koivunen, varajohtaja: Tietoliikenne ja signaalinkäsittely
  • Prof. Kari Halonen: Elektroniikan piirisuunnittelu
  • Prof. Sergei Tretyakov: Keinotekoiset sähkömagneettiset materiaalit ja rakenteet
  • Prof. Pertti Vainikainen: Mobiilitietoliikenne ja ainetta tuhoamaton testaus, RF sovellukset (30.6.2012 asti)
  • Dr. Katsuyuki Haneda: Mobiilitietoliikenne ja ainetta tuhoamaton testaus, RF sovellukset (1.7.2012 lähtien)

Tieteelliset asiantuntijat:

• Prof. Danielle Vanhoenacker-Janvier, Université Catholique de Louvain (UCL), Belgia (2008 - )
  • Prof. Björn Ottersten, Royal Insitute of Technology Stockholm (KTH), Ruotsi (2008 - )
  • Professor Heli Jantunen, Oulun yliopisto (2009 -)
  • Dr. Kati Sulonen, Suomen Akatemia (2011 - )